Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2008 13:34 - Колизеума в Рим
Автор: valchebnica Категория: Други   
Прочетен: 11863 Коментари: 5 Гласове:
0



На  PRIMAVERA с много обич! 
Неможах да намеря информация за града, в който живееш, но успях да намеря нещо интересно в интернет, което ме впечатли!

Колизеумът (на латински: Colosseum) е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, започнат от Веспасиан и завършен през 80 г. от Тит.Той се издига в Рим, близо до двореца на Нерон - „Domus Aurea“, който е построен след опожаряването на Рим през 64 г. Името Колизеум му е било дадено към VIII ве заради намиращия се до него Неронов колос. Тази статуя е реконструирана по-късно от наследниците на Нерон и е превърната в статуя на Сол - бога на Слънцето, като е добавена подходяща слънчева корона. Археологическите проучвания доказват, че мястото около Колизеума е населявано от републиканския период насам, като има предположения и за по-ранни времена. Намерени са останки от множество сгради от тази епоха, намиращи се близо и около амфитеатъра. Известно е, че тези сгради са били иззети и разрушени след 64 г., когато Нерон решава да изгради там своята резиденция с изкуствено езеро и много вътрешни сгради и градини, за които черпим информация главно от древните автори.
image
Наричан Амфитеатър на Флавиите (Amphitheatrum Flavium) или също Амфитеатър на Цезарите (Amphitheatrum Caesareum), Колизеумът е построен от Флавиите в началото на първи век като подарък към римските граждани, почти на мястото на предишната резиденция на Нерон.Градът се нуждаел от амфитеатър, тъй като единственият такъв с частична каменна основа е построен от Статилий Таурус през 29 г.пр.н.е.  и е прекалено малък за разрасналия се град. Император Калигула (12-41 г.) започнал работата по нов амфитеатър, но Клавдий (10-54 г.) я спрял, когато станал император. Нерон също отказал да “използва” старото съоръжение на Статилий и предпочел да има свой собствен амфитеатър на Марсово поле.
Смъртта на Нерон през 68 г. слага край на Юлиево-Клавдиевата династия и династията на Флавиите идва на власт. Император Веспасиан е признат от Сената за император през 69 г. Взел властта със сила, той иска да направи политически жест на помирение с римските граждани. Затова им връща по-голямата част от земите, които Нерон е завзел в центъра на града, и започва строежа на Колизеума на мястото, където се е намирало изкуственото езеро от резиденцията на Нерон.
Строежът на амфитеатъра отнема десет години. Веспасиан започва работата през 72 г., а неговият син Тит го открива през 80 г. с тържествени игри, които продължават хиляда дни. В повечето случаи се приема, че сградата е изцяло завършена от Домициан, брата на Тит. При откриването на Колизеума през 80 г. от н.е., по време на игрите, продължили 1000 дни, били избити повече от 5 000 животни: слонове, тигри, лъвове, лосове, хиени, хипопотами и жирафи. В амфитеатъра - по начало римско откритие, са провеждани игри, включително битки между животни (venationes), убиване на затворници от животни и други екзекуции (noxii), военноморски войни (naumachiae, чрез наводняване на арената) и битки между гладиатори (munera). Изчислено е, че около 500 000 души са загинали в тези игри. Богатите са задължени по закон, а и според очакванията на народа да организират игри, както и да печелят благосклонността на гражданите. Организацията на зрелищата, която включва и разходите по тях, е обществен въпрос и се регулира от множество закони.
image
Колизеумът продължава да се използва четири и половина века. Има доказателства за много промени, допълнения и поправки. Веднъж, през 217 г. горните етажи се подпалват от мълния и за период от пет години игрите са провеждани в цирка. Многото земетресения през 442 г., 470 г. и 847 г. също оказват голямо влияние върху стабилността на сградата. Последната гладиаторска битка, според наличните сведения, е проведена през 404 г., а последни ловни сцени - през 523 г. Постепенно вкусът на публиката се променя, но основната причина за замирането на игрите е военната и финансова криза в западните части на империята, както и многото нашествия на варварски племена в Италия. Никой вече не може да понася огромните разходи, нужни за организиране на представленията, поради което Колизеумът престава да функционира.
В долината на Колизеума са намерени 89 гроба от времето на Диоклециан до това на Теодорих (4-6 век), главно в североизточния край. 63 гроба са намерени в и около амфитеатъра, въпреки че само 56 са нанесени на карта. Тези 56 гроба се намират в групи на три места. 15 от източната страна и 18 от северната са извън площада от травертин около амфитеатъра, който все още се поддържа. Третата група e от 23 гробници от 6 век – те са намерени отвътре в северния портик. Заключението е, че през 5 век цялата област е изоставена, но Колизеумът все още е използван. По-късно, когато бил затворен, го използвали за гробище. Предполага се, че от време на време са провеждани venationes до края на 7 век, но през 8-9 век амфитеатърът е напълно изоставен. През Средните векове е превърнат в крепост, а през 15 и 16 век от него са взети материали за изграждането на дворците Фарнезе, Барберини, Венециански и др. Папа Климент IX отваря в него фабрика за селитра и едва папа Бенедикт XIV (1740–1758 г.) успява да спаси, каквото оставало от този колосален паметник на Древността, като го посвещава на Страстта Христова за спомен на кръвта на християнските мъченици, загинали в неговата ограда (тук мъченици християни били излагани на диви зверове). През 18 век започва реставрацията на Колизеума, която продължава и днес.
image
Говори се, че най-зрелищните стадиони и развлекателни съоръжения на света са повлияни от конструкцията на Колизея. Местата за сядане (cavea) са разделени на няколко части. Подиумът (podium), първата част, е предназначена за римските сенатори. Ложата на императора, направена изцяло от мрамор, също е в тази част. Над подиума се намира maenianum primum, част предвидена за останалите римски аристократи, които не участват в сената. Третото ниво, maenianum secundum, е разделено на три подчасти. Най-ниската (immum) е за богати граждани, докато най-високата (summum) – за бедни. Третата, дървена част (maenianum secundum in legneis), е най-горе, построена от Домициан, пригодена за „жени от най-нисък клас“. Вътре местата за сядане (cavea), изградени изцяло от травертин, сега са почти загубени. Част от пода на арената е зидан, а другата част е направена от дърво. Има мраморни украшения около подиума, по коридорите (vomitoria) и може би на нишите до главните входове на арената.След първите две години от пускането на Колизеума, по-младият син на Веспасиан, бъдещият император Домициан, заповядва изграждането на подземия (hypogeum). Това е двуетажна подземна мрежа от тунели и клетки под арената, където са държани гладиаторите и животните преди началото на зрелищата. Множество тайни врати и входове предоставят лесен достъп до арената на животните и части от декорите, скрити в подземията. Голяма платформа, наречена hegmata, предоставя достъп на слонове и други огромни животни до арената. Под арената са помещенията, нужни за представленията. Когато в амфитеатъра имало диви зверове, около подиума се спускала предпазна ограда. Оградата имала дървени остриета на върха, за да не позволява на зверовете да се покатерят по нея. Местата за сядане (cavea) имат наклон от 37 градуса, с височината от 48,5 m, като дори най-горните редове имат добър изглед към арената.
Днес нивото на арената вече не съществува, но стените на подземията и коридорите са видими в руините на сградата. Цялата конструкция заема площ от 160 000 m2.

image
Целият район около Колизеума е бил подчинен на игрите - Домитият строи четири затвора, където гладиаторите се обучават. Построени са специални сгради и за бистиариите, чиято задача е на арената да се бият с диви животни.
Спектаклите за римляните са били безплатни - част от правата на гражданите са били да участват в угощения, плащани от богатите и известните, и да се наслаждават на игри в цирка или амфитеатрите.
Зрителите в Колизеума са сядали според ранга, класата
и пола си. Императорът е имал своя мраморна ложа на първия ред.
Сенаторите са сядали край него - на местата с най-добрата видимост.
Следващите по атрактивност седалки са били за богатите и влиятелните, зад тях са се нареждали обикновените мъже, а за жените от простолюдието са оставали най-лошите места - най-горе.
image
Игрите са започнали в прослава на боговете, но много бързо са загубили религиозния си привкус и е останало само зрелището, често кърваво.
Сред най-популярните са битките между гладиаторите, битки между животни, разкъсване на криминални престъпници от животни, сражения между хора и зверове, "военноморски игри", при които арената е била наводнявана. Разбира се, сред игрите са били и класически драматизации на митологични истории.
Гладиаторите са били обучени криминални престъпници или военнопленници. Но нерядко и граждани, търсещи слава, са излизали доброволно на арената и често са понасяли тежки последствия за амбициите си. Случвало се е император да нареди на стражите си да хвърлят на арената някой от публиката, за да се бие до смърт. Император Комодус пък нееднократно се е бил лично и естествено винаги е побеждавал, тъй като винаги са му избирали слаби противници. Той е прототип на злобния император от филма "Гладиатор", носител на "Оскар".
Някои гладиатори са успявали със смелостта си да откупят свободата си. Ако боецът е успявал да спечели симпатията и любовта на публиката в римския Колизеум, с възгласи, тропания и ръкопляскания гражданите са изисквали от императора да възнагради гладиатора със свобода.
 
image
Какво е останало от първоначалната сграда? Северната част на външната стена все още стои, заедно с 31 от оригиналните 80 входа, както и частта от сградата, която е между фасадата и вътрешната подпорна стена на горната колонада. На практика целият скелет на сградата между вътрешната стена и арената, тоест обграждащата и радиалната стена на която се крепят местата за сядане (cavea) с мраморните седалки. Значителна част от площада също е запазена.Внушителността на Колизеума смайва дори днес. През 2000 г. в Италия се провеждат протести срещу прилагането на смъртното наказание в целия свят. Някои от демонстрациите са направени пред амфитеатъра. Оттогава, като жест срещу наказанието, местните власти сменят цвета на нощното осветление на Колизеума от бяло в златно всеки път, когато някой осъден на смърт е помилван или освободен.
Колизеумът заема видно място и в много филми. В „Ядрото“ е унищожен от ослепителна светкавица, която го раздробява на парчета. Също разрушен бива и в „Денят на независимостта“ от извънземен кораб заедно с други важни сгради на планетата. В „Гладиатор“ (2000 г.) на режисьора Ридли Скот, Колизеумът е възстановен чрез компютърно генериран модел, и е показан в пълното си величие от 2 век. За съжаление много от сградите около него са напълно измислени.
Amphitheatrum Flavium е една от най-внушителните сгради в историята – внушителна с вида си, с хората, които е погубила, с това, което е оставила зад себе си – спомена за една велика империя.

За Колизеума Беда Достопочтени (672–735 г.) пише:
Quandio stabit coliseus, stabit et Roma
Докато Колизеумът стои здраво, стои и Рим

Quando cadit coliseus, cadet et Roma
Когато Колизеумът падне, ще падне и Рим

Quando cadet Roma, cadet et mundus
Когато падне Рим, ще падне целият свят
image
Отидете ли в Рим непременно посетете Колизеума!






Гласувай:
0



1. primavera - БРАВО ВЪЛШЕБНО МОМИЧЕ ,
05.05.2008 14:53
Благодаря ти за посвещението и за прекрасният материал. Когато докосваш всички те камъни...от Колизеумът и дворцовите руини...когато се разхождаш между тях ...чувството за вечност и размери е изключително вълнуващо и коренно различно от това в другата реалност.
цитирай
2. valchebnica - Беше ми интересно!
05.05.2008 15:01
И много приятно, когато търсих информация за това! И си признавам, че мно искам да го посетя! Но е толкова далече уви!
цитирай
3. magjosnica - Ако ми се отдаде случай да замина за ...
06.05.2008 00:58
Ако ми се отдаде случай да замина за Рим, за нищо на света не бих пропуснала това вълшебно историческо място, съхранило в себе си храбростта и величието на гладиаторите - Колизеума!
цитирай
4. анонимен - QGODKA
28.09.2008 17:09
MN E HUBAVO TAM NAPRAvo e stra6no i as sam hodila tam
цитирай
5. анонимен - betnet
15.04.2010 21:43
az sum hodila tam i e mnogo qko
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valchebnica
Категория: Други
Прочетен: 316216
Постинги: 75
Коментари: 297
Гласове: 1019
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031